nedeľa 10. marca 2013

Červené hviezdy nad hlinikárňou v Žiari nad Hronom










Dnes si málokto pripomenie, že v päťdesiatych rokoch dvadsiateho storočia, boli na vyvýšených miestach závodov  nainštalované červené hviezdy, ktoré sa rozsvecovali len v tom prípade, keď daný závod plnil plán. Najtypickejšie vynímali na baníckych vežiach, ktoré zvlášť vytŕčali nad ostatné budovy závodu.
  Je zaujímavé, že takáto hviezda bola nainštalovaná aj nad jednotlivými prevádzkami hlinikárne ZSNP v Žiari nad Hronom, napríklad na sile oxidu hlinitého v elektrolýze, v kyaličnikárni, na prevádzke Opravy a údržba, Energetické hospodárstvo. Ja by som si dovolil podrobnejšie opísať príhodu s hviezdou na objekte meniarne /revízna veža transformátorov/. Tieto hviezdy symbolizovali plnenie, alebo neplnenie plánu výroby hliníka, alebo plánu v jednotlivých prevádzkach. Okolo  hviezdy na meniaeni /viď fotografia/ vznikla zaujímavá historka. Vstup vojsk Varšavskej zmluvy 21. augusta 1968 pobúril celé osadenstvo ZSNP a v meniarni sa našiel človek, ktorý dal príkaz svojim podriadeným hviezdu odpáliť a zhodiť dole. Bol to vrchný majster Augustín Ciglan, veľmi dobrý odborník a pracovník. Zjednotený národ tento jeho čin vysoko hodnotil. Samozrejme, že hviezdy boli odstránené aj z iných budov rôzne dramaticky napríklad v kysličnikárni do nej strieľali, v prevádzke Opravy a údržba ju odstránil osobne vedúci prevádzky Ing. Jaroslav Maršálek.
   Behom dvoch rokov však začala normalizácia a národ už nebol zjednotený, začali sa množiť otázky kde sú hviezdy, kto dal príkaz na ich odstránenie, kto to fyzicky zabezpečoval. Vedelo sa, že hviezdy sú v šrote, ale to si nikto nedovolil takto jednoducho vysloviť. Najviac opakovanou otázkou však aj tak bolo „...kto dal na to príkaz..“ Nikto ani na túto otázku neodpovedal a celá historka sa skončila napríklad v meniarni tým, že bol spracovaný akoby expertízny posudok, že hviezda mala natoľko skorodovanú konštrukciu na uchytenie, že mohla v každom momente padnúť a tým ohrozovala zdravie pracujúcich. Zvedavé otázky po tomto argumente postupne prestali, stali sa len obľúbeným diskusným príspevkom niektorých funkcionárov.
   Červená hviezda už potom nad hlinikárňou nikdy nesvietila. V roku 2013 pri vysielaní z archívu Slovenského rozhlasu hovoril vtedajší predseda vlády Antonín Zápotocký, že tieto hviezdy ukazujú cestu novodobému Ježiškovi – Dedovi mrázovi. Ktovie ako hľadal cestu po roku 1968, možno podľa základní sovietských vojsk.
Červená hviezda na revíznej veži meniarne

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára