streda 20. novembra 2013

Oneskorená fotoreportáž z podpisovania zmluvy o financovaní jedinej slovenskej hlinikárne –Slovalco v EBRD Londýne







Roku 1994 bola už modernizácia výroby hliníka v Žiari nad poriadne rozbehnutá, no finančné prostriedky stále neboli zabezpečené, veľmi intenzívne sa však jednalo s Európskou bankou pre obnovu a rozvoj v Londýne /EBRD/. Boli to vyčerpávajúce jednania hlavne pre vtedajšieho generálneho riaditeľa Jozefa Pittnera, ktorý navštevoval banku skoro každý týždeň a vracal sa do Žiaru striedavo s pozitívnymi a negatívnymi správami. Pri jednej návšteve bolo všetko v poriadku pri nasledovnej bolo po nových, alebo vysvetľujúcich podmienkach londýnskej banky banka a  po nesúhlase ZSNP sa od jednania ustupovalo a všetko sa zdalo zmarené. Jednania boli zložité, ale nakoniec postupne došlo k dohodám, ktoré spracovávali zahraniční a slovenskí právnici a rozhodnuté o podpise zmluvy o finančnej účasti EBRD Londýn a Hydroalumínium Oslo na projekte modernizácie  výroby hliníka v Žiari.

Pohľad na EBRD v Londýne, ktorá je v centre Bank city Londýn
   A zatiaľ sa stavba v Žiari realizovala spomaleným tempom a prakticky na dlh bol to poriadny tlak na riadiacich pracovníkov. Pesimisti už modernizáciu hliníka pochovávali, optimisti verili, že sa to podarí.
Traja noví akcionári od ľava zástupca Hydro aluminium Oslo Diderik Faaberg, zástupca za ZSNP Žiar Jozef Pittner a za EBRD Londýn Guy de Saliers
Pri podpise zmlúv


   Do delegácie na podpis zmluvy do Londýna som bol zaradený aj ja, generálny riaditeľ ma súčasne požiadal aby som  si zobral aj fotoaparát a túto mimoriadnu udalosť zdokumentoval. V mojom archíve zostal film, ktorý túto udalosť z októbra 1994 v Londýne mapuje. Dovolím si trochu pozmeniť štruktúru mojich príspevkov a popis celej udalosti nechal na fotografie.

šampanské na pípitok po podpise zmluvy už bolo pripravénéostré jednania v skupinách pokračovali
Budova EBRD patrí medzi rozsiahle architektonicky zaujímavé budovy
Pred budovou je umiestnené umelecké dielo rozšafne ležiaca moletná pani, na moju otázku čo má znázorňovať mi bolo povedané, že znázorňuje "bohatú Európu", ktorá nás všetkých uživí. Žiarska delegácia využila obednú prestávku na fotografovanie od ľava S. Drgoňa, R. Kafka, J. Pittner, F. Začal
Detail sochy a ďalšia časť delegácie ZSNP a Slovalca Ľ. Haluška, J. Pittner, Š.Tesák, S: Drgoňa, F. Začal
Moje pochybnosti "či nás tá Európa" ozaj uživí, vyzeralo to, že áno...
Slávnostná večera sa konala v jednom lordskom klube v strede Londýna, na pozvanie nového akcionára EBRD, bolo to v reprezentatívnych priestoroch s obrazmi významných osobností. Samotná večera mala niekoľko chodov samozrejme v mikromnožstvách. Zaujímavá bola postava čašníka veľmi malej postavy, vraj preto keby sa na oslave zúčastnil extrémne malý hosť /napr. lord/, aby ho tento svojou postavou neurazil.



Slovenská právnička v pozadí na obraze anglická kráľovná
členom tohoto lordského klubu bol aj predchádzajúci predseda anglickej vlády

       Generálny riaditeľ Slovalca Š. Tesák s belgickou právničkou

Hlavný kuchár prišiel vysvetľovať, ako sa jednutlivé chody večere pripravovali


1 komentár:

  1. Rišo,fajn.Dobre si urobil,že si do Tvojho blogu zaradil túto"oneskorenú reportáž.

    OdpovedaťOdstrániť